Kalknagel, schimmelnagel of onychomycose, hoe zit het nu eigenlijk?

Een schimmelinfectie kan je overal oplopen..Schimmelinfecties, kalknagel of

Wat zijn kalknagels of schimmelnagels? En wat is onychomycose?

Onychomycose is de medische term voor schimmelnagels (onycho=nagel, mycose=schimmel). Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van de nagel, in de volksmond ook wel een kalknagel genoemd. Een schimmelnagel hoeft niet pijnlijk te zijn, maar ziet er meestal erg naar uit. In Nederland hebben bijna 15% van de mensen last van een of meer schimmelnagels. Over het algemeen betreft dit vooral de wat oudere mensen. Kinderen hebben bijna nooit schimmelnagels.

Hoe herken je een schimmelnagel?

Je kan deze aandoening herkennen aan de kleur: meestal is er een witte of gele verkleuring te zien op de nagel. De nagel kan dan ook wat dikker zijn, maar ook onregelmatiger: bobbelig of brokkelig, waarbij ook makkelijk stukjes nagel los kunnen laten. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat u een schimmelnagel heeft, want er zijn verschillende schimmels waardoor ook de symptomen kunnen verschillen. Het is in ieder geval van belang om er snel door een pedicure naar te laten kijken.

Hoe kom je aan een schimmelnagel?

Als u gezond bent en gezonde nagels heeft is de kans op schimmelinfecties niet groot. Deze infecties ontstaan vooral als de nagel in een slechte conditie is: in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels of in nagels die beschadigd zijn. Je kan schimmelsporen werkelijk overal oplopen, maar plekken waar ze het fijn vinden zijn bijvoorbeeld zwembaden, sauna’s en gemeenschappelijke douches. Kortom, overal waar het warm en vochtig is.

Wat kunt u doen om schimmelnagel te voorkomen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een schimmelnagel niets te maken heeft met hygiƫne. Het beste kunt u

  • uw voeten altijd heel goed afdrogen;
  • liever geen nylons of slecht ventilerende schoenen dragen. Voorkom vooral een broeierig klimaat aan de voeten;
  • niet teveel zeep gebruiken;
  • in openbare ruimte zoals zwembaden, douches e.d. kunt u het beste altijd slippers dragen.

Wat kunt u doen als u een schimmelnagel heeft?

Laat de nagel bij de pedicure dunner frezen. Gebruik daarna een anti-schimmelmiddel, uw pedicure kan u helpen daarbij een goede keus te maken. Draag elke dag schone sokken, en behandel ook uw schoenen met een anti-schimmelproduct.

Bij een schimmelnagel geldt de aanhouder wint, u zult echt geduld moeten hebben! Een nagel heeft wel 6 tot 12 maanden nodig om weer gezond te worden.

Laat een reactie achter