Help, ik heb een doof gevoel in mijn tenen!

tennisbal onder voet

Interessante vragen

Als pedicure gebeurt het nogal eens dat je op bezoek bij familie of vrienden interessante voet vragen krijgt, die je dan inspiratie geven voor een nieuwe blog. Zo begon laatst een vriend van mij zijn verhaal met: “Stel een vriend van van mij heeft een doof gevoel in zijn tenen, is dit dan een probleem met doorbloeding of kan het met spieren te maken hebben?” Mijn interesse is gelijk gewekt. Een antwoord op een dergelijke vraag is nooit snel en makkelijk te geven, voor een goed onderbouwde diagnose is natuurlijk meer informatie nodig.

Voor een goede diagnose is meer informatie nodig

Allereerst wat heeft die vriend aan blessure’s of ander letsel opgelopen aan zijn been of voet waardoor dit zou kunnen zijn ontstaan? Heeft hij bijvoorbeeld altijd koude voeten? Is deze vriend misschien diabeet, reuma- of hartpatiënt en zit het probleem in 1 of 2 voeten?
Gelukkig kwam ik al snel tot de conclusie dat deze ‘vriend’ dezelfde persoon was als de man die tegenover mij aan de tafel zat. Ik kon de voet dus gewoon met mijn eigen ogen bekijken, en ik kon voelen of de voetstructuur anders aanvoelde. Dit maakt het stellen van een diagnose al een heel stuk minder ingewikkeld.
Dit betekent niet dat het een simpel op te lossen probleem is, het is echter wel zo dat dit een probleem is dat vaker voorkomt.

De nadere analyse

In mijn hoofd vormen zich gelijk een aantal vragen. Alleen door naar de voet te kijken kan ik op heel veel dingen een antwoord krijgen: Zie ik eelt, likdoorns of drukplekken? In dit geval is dit alles niet aan de orde. Wat mij wel opvalt is dat de vetkussentjes onder de voorvoet wat aan het verschuiven zijn richting de tenen. Deze vetkussentjes dienen als stootkussens en beschermen de botten en andere structuren in de voet. Naar mate we ouder worden verdwijnen soms wat van deze vetkussentjes en ontstaat er meer druk op de middenvoetsbeentje, zeker bij een holvoettype, wat in dit geval ook zo is. Bij palpatie (onderzoek) geeft deze persoon ook heel goed aan waar het probleem zit.

En nu? Het advies

Het is wat kort door de bocht om hier nu gelijk een pasklaar antwoord op te geven. Mijn idee is dat het probleem is ontstaan bij de middenvoetsbeentjes. Ik denk dat het probleem in dit geval zit in een zenuw die bekneld zit, of dat soms zit. Mijn eerste advies is dan ook simpel, neem een tennisbal en rol deze onder de voorvoet heen en weer (zoals op de afbeelding). Dit stimuleert de bloedsomloop, zet de voetspieren aan het werk en vaak ziet men dat de klachten hierdoor verminderen.
En ander advies is om eens een podoloog te bezoeken, deze kan op het gebied van spieren, voetstand e.d. een hoop betekenen. Door het dragen van goede zolen kan de voetstand zo veranderen dat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Dit is mijn diagnose en hier zult u het mee moeten doen.

Oh ja, nog even dit: Ja beste vriend, je kunt die tennisbal natuurlijk gewoon meenemen naar je werk en deze oefening tijdens het werk gaan doen! Echter, na  gehoord te hebben van de andere gezinsleden hoeveel commentaar dit opleverde  is het misschien toch maar beter om het gewoon ’s avonds voor de tv doen;)

Succes!

Laat een reactie achter