Eksteroog of Likdoorn?

Weg met likdoorns!

Eksteroog of likdoorn, wat is het en wat is nou eigenlijk de juiste benaming?

Een likdoorn is de officiële term voor wat in de volksmond een eksteroog of eeltpit wordt genoemd. In het Latijn heet dat een clavus. Een likdoorn is een plek waar extra veel eelt is ontstaan. Deze plek ontstaat vaak op de voet als er overmatige druk of wrijving is. Door druk van buitenaf, bijvoorbeeld schoenen, kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen maar wordt in de huid geduwd.

Waardoor kan een likdoorn ontstaan?

Zoals genoemd kunnen met name schoenen likdoorns veroorzaken, bijvoorbeeld als ze te klein zijn of te nauw. Maar het kan ook zijn dat de voet niet de juiste stand heeft waardoor er stelselmatig een grotere belasting op een specifieke plek is.

Bij het ouder worden zien we ook meer likdoorns ontstaan, dit kan te maken hebben met het dunner worden van de huid.

Tenslotte is ook een goede hygiëne van de voeten van groot belang om likdoorns te voorkomen.

Waarom doet een likdoorn steeds meer pijn?

Omdat een likdoorn niet op de huid zit zoals eelt, maar juist in de huid wordt gedrukt kan de likdoorn gaan drukken op andere structuren in de voet, zoals bijvoorbeeld een botje of adertje. De likdoorn kan daardoor steeds pijnlijker worden en veel hinder veroorzaken.

Wat kan je tegen likdoorns doen?

Er zijn wel middeltjes in de handel om zelf likdoorns te bestrijden, zoals bijvoorbeeld likdoornringetjes of -pleisters. Helaas zijn dat vaak lapmiddelen die tijdelijk werken. De beste remedie is dan ook om de likdoorn door een pedicure te laten verwijderen. Na het verwijderen kunt u deze tips volgen om een nieuwe likdoorn te voorkomen:

  • draag geen te nauwe of te spitse schoenen,
  • pas op met hele hoge hakken want dit geeft veel druk op de voorvoet,
  • pas op met herhaaldelijke belastende bewegingen zoals hardlopen,
  • laat uw voeten regelmatig controleren door uw pedicure.

Laat een reactie achter