Over voeten..

Regelmatig krijg ik vragen over voeten, kwaaltjes en aandoeningen. In deze blog leg ik uit wat het allemaal is en wat u er zelf aan kan doen.

Help, ik heb een doof gevoel in mijn tenen!

Interessante vragen Als pedicure gebeurt het nogal eens dat je op bezoek bij familie of vrienden interessante voet vragen krijgt, die je dan inspiratie geven voor een nieuwe blog. Zo begon laatst een vriend van mij zijn verhaal met: “Stel een vriend van van mij heeft een doof gevoel in zijn tenen, is dit dan…

Wat doet een pedicure eigenlijk?

Wat doet een pedicure eigenlijk? Een pedicure verzorgt de voeten van mensen met voetproblemen. Man, vrouw, jong of oud, iedereen is gebaat bij een goede voetverzorging. Het is de taak van een pedicure om ervoor te zorgen dat uw teennagels en voethuid in goede conditie blijven. Waarom al dat gedoe aan mijn voeten? We vinden…

Zijn uw voeten al klaar voor de lente?

Hoe is het nu eigenlijk met uw voeten? Er waren al weer dagen dat we even konden voelen aan de lente. Ik weet niet hoe het met u is maar ik ben er best aan toe. De wereld ziet er zoveel gezelliger uit met zon en uitkomende bolletjes. Maar hoe is het nu eigenlijk met…

Kalknagel, schimmelnagel of onychomycose, hoe zit het nu eigenlijk?

Wat zijn kalknagels of schimmelnagels? En wat is onychomycose? Onychomycose is de medische term voor schimmelnagels (onycho=nagel, mycose=schimmel). Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van de nagel, in de volksmond ook wel een kalknagel genoemd. Een schimmelnagel hoeft niet pijnlijk te zijn, maar ziet er meestal erg naar uit. In Nederland hebben bijna 15% van de…

Eksteroog of Likdoorn?

Eksteroog of likdoorn, wat is het en wat is nou eigenlijk de juiste benaming? Een likdoorn is de officiële term voor wat in de volksmond een eksteroog of eeltpit wordt genoemd. In het Latijn heet dat een clavus. Een likdoorn is een plek waar extra veel eelt is ontstaan. Deze plek ontstaat vaak op de voet als…

Meer over eelt

Eelt, de één heeft er meer last van dan de ander, maar wat is het nu eigenlijk? Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de hoornlaag is de bovenste laag huidcellen. Je kunt het herkennen aan de gele of bruine kleur. Een beetje kan beschermend werken maar teveel is vaak niet prettig en kan leiden tot…

Help, ik heb een doof gevoel in mijn tenen!

tennisbal onder voet

Interessante vragen

Als pedicure gebeurt het nogal eens dat je op bezoek bij familie of vrienden interessante voet vragen krijgt, die je dan inspiratie geven voor een nieuwe blog. Zo begon laatst een vriend van mij zijn verhaal met: “Stel een vriend van van mij heeft een doof gevoel in zijn tenen, is dit dan een probleem met doorbloeding of kan het met spieren te maken hebben?” Mijn interesse is gelijk gewekt. Een antwoord op een dergelijke vraag is nooit snel en makkelijk te geven, voor een goed onderbouwde diagnose is natuurlijk meer informatie nodig.

Voor een goede diagnose is meer informatie nodig

Allereerst wat heeft die vriend aan blessure’s of ander letsel opgelopen aan zijn been of voet waardoor dit zou kunnen zijn ontstaan? Heeft hij bijvoorbeeld altijd koude voeten? Is deze vriend misschien diabeet, reuma- of hartpatiënt en zit het probleem in 1 of 2 voeten?
Gelukkig kwam ik al snel tot de conclusie dat deze ‘vriend’ dezelfde persoon was als de man die tegenover mij aan de tafel zat. Ik kon de voet dus gewoon met mijn eigen ogen bekijken, en ik kon voelen of de voetstructuur anders aanvoelde. Dit maakt het stellen van een diagnose al een heel stuk minder ingewikkeld.
Dit betekent niet dat het een simpel op te lossen probleem is, het is echter wel zo dat dit een probleem is dat vaker voorkomt.

De nadere analyse

In mijn hoofd vormen zich gelijk een aantal vragen. Alleen door naar de voet te kijken kan ik op heel veel dingen een antwoord krijgen: Zie ik eelt, likdoorns of drukplekken? In dit geval is dit alles niet aan de orde. Wat mij wel opvalt is dat de vetkussentjes onder de voorvoet wat aan het verschuiven zijn richting de tenen. Deze vetkussentjes dienen als stootkussens en beschermen de botten en andere structuren in de voet. Naar mate we ouder worden verdwijnen soms wat van deze vetkussentjes en ontstaat er meer druk op de middenvoetsbeentje, zeker bij een holvoettype, wat in dit geval ook zo is. Bij palpatie (onderzoek) geeft deze persoon ook heel goed aan waar het probleem zit.

En nu? Het advies

Het is wat kort door de bocht om hier nu gelijk een pasklaar antwoord op te geven. Mijn idee is dat het probleem is ontstaan bij de middenvoetsbeentjes. Ik denk dat het probleem in dit geval zit in een zenuw die bekneld zit, of dat soms zit. Mijn eerste advies is dan ook simpel, neem een tennisbal en rol deze onder de voorvoet heen en weer (zoals op de afbeelding). Dit stimuleert de bloedsomloop, zet de voetspieren aan het werk en vaak ziet men dat de klachten hierdoor verminderen.
En ander advies is om eens een podoloog te bezoeken, deze kan op het gebied van spieren, voetstand e.d. een hoop betekenen. Door het dragen van goede zolen kan de voetstand zo veranderen dat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Dit is mijn diagnose en hier zult u het mee moeten doen.

Oh ja, nog even dit: Ja beste vriend, je kunt die tennisbal natuurlijk gewoon meenemen naar je werk en deze oefening tijdens het werk gaan doen! Echter, na  gehoord te hebben van de andere gezinsleden hoeveel commentaar dit opleverde  is het misschien toch maar beter om het gewoon ’s avonds voor de tv doen;)

Succes!

Wat doet een pedicure eigenlijk?

Wat doet een pedicure eigenlijk?

Wat doet een pedicure eigenlijk?

Een pedicure verzorgt de voeten van mensen met voetproblemen. Man, vrouw, jong of oud, iedereen is gebaat bij een goede voetverzorging. Het is de taak van een pedicure om ervoor te zorgen dat uw teennagels en voethuid in goede conditie blijven.

Waarom al dat gedoe aan mijn voeten?

We vinden dagelijkse zorg voor ons uiterlijk heel gewoon. Onze voeten zijn daarbij vaak het ondergeschoven kindje, dat is jammer! Met een goede en regelmatige voetverzorging zijn namelijk veel problemen te voorkomen. Iedereen moet pijnvrij kunnen bewegen, en een goede voetverzorging helpt daarbij.

Hoe weet ik zeker dat ik met een professionele pedicure te maken heb?

Een officiële pedicure is in het bezit van het branchediploma. De pedicures die bovendien bij ProVoet zijn aangesloten, staan voor kwaliteit en hygiëne. Ik zelf ben Philyra-gediplomeerd en aangesloten bij ProVoet. Met meer dan 11 jaar ervaring zijn uw voeten bij mij in bekwame handen.

Kan een pedicure mij ook adviseren over schoenen en hulpmiddelen?

Jazeker! Ik kan u zeker adviseren over schoeisel en dagelijkse voetverzorging. En ook over kleine hulpmiddelen, waarmee u minder last krijgt van uw voeten op bijvoorbeeld lange wandelingen. Maar ook voor advies over hygiëne en een goede huidverzorging bent u bij mij aan het juiste adres.

Wat doet een pedicure nog meer?

Bij Pedicurepraktijk Happy Feet kunt u ook uw voeten verwennen met speciale behandelingen zoals cosmetische behandeling, een voetmassage, het laten harsen van de onderbenen en het lakken van de nagels met een professionele nagellak.

Ik vertel u graag meer tijdens uw pedicurebehandeling!

Pedicurepraktijk Happy Feet heeft vele cliënten inmiddels geholpen met het krijgen en houden van mooie, pijnvrije voeten. Ik werk met de modernste apparatuur om u zonder pijn te kunnen behandelen. Bedenk ook: voorkomen is beter dan genezen, daarom graag tot gauw ziens!

Zijn uw voeten al klaar voor de lente?

Lentekleuren, bent u ook weer toe aan de lente?

Hoe is het nu eigenlijk met uw voeten?

Er waren al weer dagen dat we even konden voelen aan de lente. Ik weet niet hoe het met u is maar ik ben er best aan toe. De wereld ziet er zoveel gezelliger uit met zon en uitkomende bolletjes. Maar hoe is het nu eigenlijk met onze voeten? De hele winter hebben ze verstopt gezetten in sokken, schoenen of laarzen. Of misschien zelfs ook wel in snowboats of skischoenen. Daarom zijn ze nu best toe aan een verwenmomentje. Waar kunt u dan zoal aan denken?

Welke behandeling is nu fijn voor mijn voeten?

Een pedicurebehandeling is dan natuurlijk een uitstekende mogelijkheid. Hierbij wordt het overtollige eelt weer goed verwijderd en krijgen uw nagels weer een boost. Maar natuurlijk is vooral ook het verwijderen van een likdoorn een belangrijke verlichting voor uw lijf. Het resultaat is altijd voeten die weer lekker zacht en glad voelen, zonder pijntjes of andere ongemakken.

Het is nu bijna lente, dus waarom verwen u zelf nou niet eens extra?

Heeft u soms ook niet de behoefte aan een beetje tijd voor u zelf? Denk dan ook eens aan een heerlijke cosmetische voetbehandeling, met een voetenbadje, scrub en een lekkere voetbalsem als afsluiting. U geniet tijdens en na de behandeling dan eens extra van uw voeten.

De lente brengt kleur!

Natuurlijk zijn er ook weer allemaal leuke nieuwe nagellak kleurtjes die de lente op u nagels brengen. Bij Pedicurepraktijk Happy Feet bestaat het lakken van uw nagels uit 3 stappen. Ik begin met een base-coat die voorkomt dat de kleur van de nagellak in de nagelplaat trekt. Zo voorkomt u een verkleuring van de nagelplaat. Daarna volgt de lak en we sluiten af met een gel top-coat. Dit zorgt voor een mooi en langdurig resultaat.

Waarom uw voeten aandacht verdienen?

Uw voeten verdienen echt wel wat extra aandacht. Wist u dat als we 80 zijn we gemiddeld 180.000 km hebben afgelegd, dat is 4 keer de aarde rond! Er zitten in uw voeten 26 botjes, 33 gewrichtjes, 107 ligamenten ( band van bindweefsel om een gewricht) en 19 spieren en pezen zitten? Met elkaar dragen die u trouw overal naar toe! Dan mogen uw voeten toch best een beetje verwend worden zo nu en dan. Ik zie u graag voor een beetje voetentijd!

Kalknagel, schimmelnagel of onychomycose, hoe zit het nu eigenlijk?

Een schimmelinfectie kan je overal oplopen..Schimmelinfecties, kalknagel of

Wat zijn kalknagels of schimmelnagels? En wat is onychomycose?

Onychomycose is de medische term voor schimmelnagels (onycho=nagel, mycose=schimmel). Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van de nagel, in de volksmond ook wel een kalknagel genoemd. Een schimmelnagel hoeft niet pijnlijk te zijn, maar ziet er meestal erg naar uit. In Nederland hebben bijna 15% van de mensen last van een of meer schimmelnagels. Over het algemeen betreft dit vooral de wat oudere mensen. Kinderen hebben bijna nooit schimmelnagels.

Hoe herken je een schimmelnagel?

Je kan deze aandoening herkennen aan de kleur: meestal is er een witte of gele verkleuring te zien op de nagel. De nagel kan dan ook wat dikker zijn, maar ook onregelmatiger: bobbelig of brokkelig, waarbij ook makkelijk stukjes nagel los kunnen laten. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat u een schimmelnagel heeft, want er zijn verschillende schimmels waardoor ook de symptomen kunnen verschillen. Het is in ieder geval van belang om er snel door een pedicure naar te laten kijken.

Hoe kom je aan een schimmelnagel?

Als u gezond bent en gezonde nagels heeft is de kans op schimmelinfecties niet groot. Deze infecties ontstaan vooral als de nagel in een slechte conditie is: in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels of in nagels die beschadigd zijn. Je kan schimmelsporen werkelijk overal oplopen, maar plekken waar ze het fijn vinden zijn bijvoorbeeld zwembaden, sauna’s en gemeenschappelijke douches. Kortom, overal waar het warm en vochtig is.

Wat kunt u doen om schimmelnagel te voorkomen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een schimmelnagel niets te maken heeft met hygiëne. Het beste kunt u

 • uw voeten altijd heel goed afdrogen;
 • liever geen nylons of slecht ventilerende schoenen dragen. Voorkom vooral een broeierig klimaat aan de voeten;
 • niet teveel zeep gebruiken;
 • in openbare ruimte zoals zwembaden, douches e.d. kunt u het beste altijd slippers dragen.

Wat kunt u doen als u een schimmelnagel heeft?

Laat de nagel bij de pedicure dunner frezen. Gebruik daarna een anti-schimmelmiddel, uw pedicure kan u helpen daarbij een goede keus te maken. Draag elke dag schone sokken, en behandel ook uw schoenen met een anti-schimmelproduct.

Bij een schimmelnagel geldt de aanhouder wint, u zult echt geduld moeten hebben! Een nagel heeft wel 6 tot 12 maanden nodig om weer gezond te worden.

Eksteroog of Likdoorn?

Weg met likdoorns!

Eksteroog of likdoorn, wat is het en wat is nou eigenlijk de juiste benaming?

Een likdoorn is de officiële term voor wat in de volksmond een eksteroog of eeltpit wordt genoemd. In het Latijn heet dat een clavus. Een likdoorn is een plek waar extra veel eelt is ontstaan. Deze plek ontstaat vaak op de voet als er overmatige druk of wrijving is. Door druk van buitenaf, bijvoorbeeld schoenen, kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen maar wordt in de huid geduwd.

Waardoor kan een likdoorn ontstaan?

Zoals genoemd kunnen met name schoenen likdoorns veroorzaken, bijvoorbeeld als ze te klein zijn of te nauw. Maar het kan ook zijn dat de voet niet de juiste stand heeft waardoor er stelselmatig een grotere belasting op een specifieke plek is.

Bij het ouder worden zien we ook meer likdoorns ontstaan, dit kan te maken hebben met het dunner worden van de huid.

Tenslotte is ook een goede hygiëne van de voeten van groot belang om likdoorns te voorkomen.

Waarom doet een likdoorn steeds meer pijn?

Omdat een likdoorn niet op de huid zit zoals eelt, maar juist in de huid wordt gedrukt kan de likdoorn gaan drukken op andere structuren in de voet, zoals bijvoorbeeld een botje of adertje. De likdoorn kan daardoor steeds pijnlijker worden en veel hinder veroorzaken.

Wat kan je tegen likdoorns doen?

Er zijn wel middeltjes in de handel om zelf likdoorns te bestrijden, zoals bijvoorbeeld likdoornringetjes of -pleisters. Helaas zijn dat vaak lapmiddelen die tijdelijk werken. De beste remedie is dan ook om de likdoorn door een pedicure te laten verwijderen. Na het verwijderen kunt u deze tips volgen om een nieuwe likdoorn te voorkomen:

 • draag geen te nauwe of te spitse schoenen,
 • pas op met hele hoge hakken want dit geeft veel druk op de voorvoet,
 • pas op met herhaaldelijke belastende bewegingen zoals hardlopen,
 • laat uw voeten regelmatig controleren door uw pedicure.

Meer over eelt

Zonder eelt pijnloos wandelen met Happy Feet

Eelt, de één heeft er meer last van dan de ander, maar wat is het nu eigenlijk?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de hoornlaag is de bovenste laag huidcellen. Je kunt het herkennen aan de gele of bruine kleur. Een beetje kan beschermend werken maar teveel is vaak niet prettig en kan leiden tot klachten.

Hoe ontstaat Eelt?

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk, hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Dat kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door schoenen die te ruim zijn of juist te krap zitten. Ook een te harde of te dunne zool, maar ook slippers vergroten de kans, vooral bij de hakken. Het is daarom belangrijk om overtollig eelt regelmatig te (laten) verwijderen, dit geeft u een lichter en fijner gevoel.

Wat kan ik het beste tegen eelt doen?

Eelt kan je zelf weghalen, bijvoorbeeld door middel van een eeltschuurspons, of een stuk puimsteen. Maak hiervoor eerst u voeten zachter door ze enige tijd in een voetenbad te weken. Gebruik liever geen mesje, want daarmee kunt u de huid beschadigen. Laat het liever verwijderen door uw professionele pedicure.

Het is echter ook erg belangrijk om te achterhalen wat de eeltvorming veroorzaakt. Ook hierbij kan uw pedicure helpen.

Wat kan ik doen om eelt te voorkomen?

Hierbij nog even wat tips:

 • Smeer uw voeten dagelijks in met een goede voetbalsem, hiermee houdt u de huid zacht en soepel.
 • Draag goed passende sokken en schoenen.
 • Loop niet teveel op slippers.

Ik wens ook u Happy Feet!

U laten vertrekken met mooie, pijnloze voeten, dat is mijn missie!

Contactgegevens

Jeltje de Bosch Kemperstraat 61
2401 KC Alphen aan den Rijn

Telefoon: 0172-785034

jacqueline@pedicurepraktijkhappyfeet.nl

KvK nr 28108537

Openingstijden

De pedicurepraktijk is geopend van maandag tot en met woensdag van 08:00 tot 18:00 uur.

De pedicurepraktijk is op aanvraag ook 's avonds open.

Tarieven

Bij pedicurepraktijk Happy Feet kunt u een gemaakte afspraak tot 24 uur van tevoren kosteloos afzeggen.

Tarieven inclusief 21% BTW

Pinautomaat aanwezig